Wednesday 27 November 2013

Brownie


Cand eram mica mama facea destul de des negrese, doar ca nu se aflau printre preferatele mele. Ceva parca le lipsea. Cand am ajuns in Londra, bineinteles ca am gustat si din delicioasele brownies. Nu mai stiu exact unde le-am gustat pentru prima data, dar erau foarte bune.
Intr-o perioada obisnuiam sa imi beau cafeaua in fiecare dimineata intr-o cafenea aproape de casa, iar meniul obisnuit consta intr-un espresso dublu (deoarece se extrage mult mai bine intr-o cantitate dubla de cafea, this is another story, I will tell you another time) si un brownie. Adoram faptul ca erau moi, de ciocolata (of course) si nu foarte dulci.
Astazi am incercat pentru a doua oara aceasta prajitura si de aceasta data mi-a iesit extraordinar.
Recunosc ca am apelat, din nou la sfaturile extraordinarului Jamie Oliver si bineinteles ca sunt total satisfacuta de rezultat.
Ai nevoie de:
  • 250 g unt nesarat
  • 200 g de ciocolata neagra (minumum 70% cacao; eu am folosit cu minimum 50 % si tot a fost ok)
  • esenta de Rom
  • 50 g alune sau nuci/ migdale/ merisoare/ stafide
  • 80 g praf de cacao
  • 65 g faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 160 g zahar pudra (reteta originala cere 360 de g, dar cum spuneam nu imi place sa fie foarte dulce)
  • 4 oua


Am incalzit cuptorul la 180 de grade, apoi am pregatit o tava de 25 cm.
Tava am imbracat-o cu hartie de copt, dar daca nu ai hartie de copt, ajunge sa ungi tava cu unt moale si sa o tapitezi cu faina.
Intr-un vas deasupra apei am topit untul si ciocolata. Peste acest amestec am adaugat alunele, esenta de Rom si am amestecat.
Separat am amestecat faina cu praful de cacao, praful de copt si zaharul pudra.
Am pus impreuna amestecul de faina cu cel de unt, ciocolata si alune, le-am omogenizat cu o spatula pana cand am avut compozitie cremoasa si destul de groasa.
Separat am batut ouale si le-am adaugat peste compozitie, omogenizand totul cu o spatula.
Toarna compozitia in tava, o introduci in cuptorul preincalzit pentru 25 de minute. Iar pentru a nu avea o praji' uscata, dupa circa 20 de minute si in functie de cuptor, verifica starea compozitiei. In momentul in care ai scos prajitura din cuptor, in mijloc ea trebuie sa ramana elastica si suculenta. 
Acum citesc ultima carte descoperita, “Onoare” de Elif Shafak, in compania unei cesti de ceai de ghimbir cu lamaie si miere si am mancat deja doua felii. Somebody should stop me!

Pe principiul, "repetitia este mama invataturii", am tot incercat si rezultate sunt pe cat se poate de delicioase, iar diferite "greseli", s-au transformat in "Wow!". Si cum numa' o bataie strica de doua ori, dragii mei va indemn la a incerca de cate ori doriti si va e pofta.




Bon appétit!
Pupici

1 comment:

  1. pai, nu, nu ar trebui sa te opresti, e abia primul post :)

    ReplyDelete