Tuesday 17 December 2013

Arrosto di maiale



Arrosto di maiale, in traducere friptura de porc, doar ca mie imi place mai mult termenul din italiana.
Acest fel de mancare este foarte apreciat in Italia, in restaurantul unde am lucrat era gatit in fiecare saptamana.  Gatind carnea in acest fel, earamane frageda in interior, pastrandu-si sucul propriu dar imprumuta si din aromele din legume si vin.

Este perfecta pentru un pranz de Duminica sau chiar pentru masa de Craciun, mai sunt doar cateva zile pana atunci.

Ai nevoie de:


  • 1,2 kg de muschi sau cotlet de porc 
  • doi morcovi
  • doua tije de telina
  • o ceapa
  • ulei de masline
  • 30 g de unt
  • 5 catei de usturoi
  • supa de legume
  • un pahar de vin alb aromat
  • rozmarin (eu am folosit herbes du provence)
  • sare, piper




Carnea trebuie legata cu sfoara de bucatarie, pentru a-i da si mentine o forma chiar si in timpul coacerii.


Odata legata, carnea trebuie condimentata cu sare, piper si rozmarin si unsa cu un catel de usturoi taiat in doua, asta ii va da o aroma mai buna.



Intr-o cratita rezistenta la caldura pui la topit untul cu ulei de masline, si prajesti pe fiecare parte carnea, intorcand-o cu un cleste, pentru a se forma o crusta. Odata ce crusta s-a format  adaugi vinul si lasi sa se estompeze, crescand focul pentru doua- trei minute. Carnea nu se va gati, dar isi va forma un sigiliu la suprafata, astfel mentinand sucul inauntru.



Adaugi legumele taiate cuburi si supa de legume, apoi dai la cuptor pentru 10 minute la 200 de grade, iar apoi reduci temperatura la 180 de grade si acoperi cu o folie de aluminiu. Dupa 30 de minute dai la o parte folia si cu un polonic torni din supa de legume peste carne, acoperi din nou cu folia si mai lasi carnea pentru inca 30 de minute. Timpul de coacere ar trebui sa fie de o ora, mie cam asa imi ia, iar carnea  are o culoare rozalie inauntru.
Scoti din cuptor carnea si o lasi la racit pentru 30 de minute, astfel incat fibrele vor  absorbi sucurile fără a le dispersa si va fi mai usor de taiat in felii.


Legumele impreuna su sosul se iau si intr-un blender le transformi intr-o pasta ce va veni peste feliile de carne. 
De aceasta data eu am lasat legumele intregi, dar cred ca prefer mai mult pasta.
Tai friptura  in felii suficient de subtiri si le asezi pe farfurie.



O poti servi doar cu legumele pasate sau intregi dar si cu un piure de cartofi sau o salata verde.


Specialistul nostru in vinuri ne recomanda un Merlot Prince Mircea de la Vinarte.

Buon appetito!
Baci!

2 comments:

  1. Arată foarte bine şi pare foarte gustos...îţi spune cineva care nu-i fan carne de porc...ba din contră :d

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti multumesc pentru apreciere! Sper sa iti placa si alte retete!

      Delete