Sunday 23 February 2014

Prieteni la cratita- "Poale'n Brau moldovenesti"






Intr-o duminica frumoasa de februarie, ne-am trezit de dimineata, ne-am baut cafeua si eu cu Danuta. ne-am apucat de facut placinte.Dar, nu orice fel de placinte, ci cele dupa reteta mamei si a bunicii, exact asa cum se fac in Bacau placintele cu branza, fara adaugiri si alte modernisme.



I. Sa incepem cu ingredientele de baza, pentru aluat:
* 2 kg de faina de cozonac , cu 3 zerouri
* 2 cuburi de drojdie proaspata de 50 gr
* 400 gr de zahar
* 1 litru lapte
* 3 oua
* o lingurita cu sare
* 1 pahar de ulei pentru framantat(cam 150 de grame)
* coaja rasa de la o lamaie si o portocala
* 1 esenta de rom








II. Pentru umplutura de branza, ai nevoie de:
* 1- 1,2 kg de branza de vaci dulce
* 2-3 oua
* 300 gr de zahar
* 300 gr de stafide (inmuiate in esenta de rom, o ora inainte de fi folosite)
* 3 linguri de faina pentru a lega mai bine
* 1 esenta de rom
* coaja rasa de la o lamaie

III. Pentru uns placintele:

* 2 oua – inainte de a baga placintele in cuptor
* 2 linguri de zahar si 2 linguri de apa fierbinte, facute sirop – dupa ce scoti placintele din cuptor


Sa incepem cu aluatul, care e cel mai pretentios. Se cerne bine faina care e lasata de cu seara la temperatura camerei. Pentru a iesi mai pufos alutul este indicat de cernut de 2 ori. 

Din faina gata cernuta intr-un castron incapator, se iau in jur de 2-3 linguri de faina care se amesteca cu drojdia si cu apa calda pana se omogenizeaza si arata ca o smantana groasa, se acopera cu un prospop si se lasa la crescut. In timp ce drojdia creste, se mai iau alte 3-4 linguri de faina deoparte peste care se toarna apa clocotita, pana devine ca un piure subtire si se lasa la racit pana ajunge la temperatura degetului, pana putem atinge cu un degetul si amestecam cu drojdia care intre timp a crescut. Dupa ce le incorporam bine, se mai lasa inca o data la crescut.


De ce facem aceasta maia cu drojdie? Pentru a mentine placintele pentru mai mult timp proaspete si fragede.



Laptele cu zaharul se dau intr-un clocot pana zaharul se topeste si se lasa la racit, cat sa fie caldut si il adaugam peste faina din castron, alaturi de oua si de maiua crescuta.



De acum incepe partea distractiva, framantatul aluatului :). Si cu cat il framanti mai mult, cu atat el devine mai pufos, de preferat o ora, dar minim jumatate de ora pe ceas, timp in care inmoi mainile in ulei din cand in cand, ca sa poti framanta mai bine. Dupa ce ai framantat aluatul cel putin jumatate de ora pe ceas, ungi bine castronul cu ulei, tai cu cutitul alutul in 4, ca sa aiba unde sa creasca si il lasi o ora, cuminte la dospit, acoperit cu un propop.



Cat timp ai lasat aluatul sa se odihneasca, pregatesti umplutura de branza. Amesteci branza, cu ouale, stafidele si zaharul si la sfarsit adaugi faina si un strop de drojdie sa creasca si branza cu aluatul.

Dupa ce aluatul a fost lasat o ora la crescut si s-a umplut castronul, pui o parte din el pe masa unsa cu putin ulei si il portionezi in bucati cat dimensiunea unei piersici dupa care se intinde cu sucitorul si adaugi o lingura zdravana de branza. 



Impaturesti alautul peste branza, spre centru si le pui in tava tapetata cu hartie de copt unsa cu putin ulei, sa nu avem surpize sa se prinda de tava.





La o tava la dimensiunea de 30x40 cm, cum a fost a noastra, au incaput cam 15 placinte in tava. Dupa ce le-am modelat pe toate le mai lasam 20-30 de minute la crescut in tava, dupa care le ungem cu oul batut si le dam la cuptorul incins la 180 de grade, la foc mic, timp de o ora.


Dupa o ora de stat la copt, le ungem cu apa cu zahar si le pudram din plin cu zahar pudra.

Din cantitatile de mai sus va ies in jur de 45 de placinte, cat sa ostoiasca poftele tuturor pofticiosilor.





Sa aveti pofta!
Cu drag,

No comments:

Post a Comment